Гласът на Майкъл Джексън оживява с първия му солов проект

MJ_12447_OTW_5 copy

На 26-ти февруари, 2016г., Estate of Michael Jackson (наследниците на Майкъл Джексън) и Sony Legacy Recordings представят двойното CD/DVD и CD/Blu Ray издание с революционния албум на Краля на поп музиката от 1979г. – „Off The Wall“. Изданието включва оригиналната версия на албума заедно с новия документален филм „Michael Jackson’s Journey from Motown to Off the Wall“ на режисьора Спайк Лий, който проследява пътя на Майкъл от Мотаун до първия му солов проект. Премиерата на филма се състоя на филмовия фестивал Sundance на 24-ти януари, 2016г.

Значимостта на първия солов албум на Майкъл, Off the Wall, за съвременната поп музика е огромна. Записан, когато Майкъл Джексън е само на 20 години, албумът разкрива завладяващото музикално израстване на Майкъл като солов артист и дава заявка за изключителния творчески визионер, в който ще се превърне. Off the Wall разбива всички рекорди за продажба на албуми на чернокожи изпълнители до този момент и поставя началото на нова, вълнуваща ера за R’n’B-поп музиката в света. Синглите от албума променят завинаги картината в плейлистите на радиостанциите, класациите за продажба и маркетинговите механизми в музикалната индустрия. Off the Wall е определен от Rolling Stone като: „албумът, който създаде съвременната поп музика във вида, в който я познаваме днес“. След премиерата на Off the Wall, Майкъл се превръща в най-голямото вдъхновение за своите чернокожи колеги музиканти, актьори, танцьори и творци.

За чернокожото население на Америка, успехът на Off The Wall не се простира само в границите на шоу индустрията. Постиженията на албума в национален и международен план, предизвикват гордост в едно общество, което в края на 70-те години все още се бори за своята социална и културна равнопоставеност. Заради историческото влияние на албума на Майкъл тогава, днешният 21-ви век е съвсем различен. Век, в който артисти като Beyoncé, Pharrell, Kendrick Lamar и The Weeknd, са сред най-големите звезди на музикалната сцена.

Пилотният сингъл от албума “Don’t Stop ‘Til You Get Enough” е написан от Майкъл и му носи първата статуетка Грами, първи № 1 хит в сингъл класацията на Билборд и в международните чартове. Следват песните “Rock With You”, “Off the Wall” и “She’s Out of My Life”, които превръщат Майкъл Джексън в първия солов изпълнител в историята с четири номер едно сингли от един и същи албум в Топ 10 на Billboard Hot 100. Албумът постига изключителен успех, като в края на 2014-та година е сертифициран с 8 пъти платинен статус само в САЩ, с над 30 милиона продадени копия по целия свят и се нарежда сред най-успешните албуми на всички времена.