В НДК наградиха достойните българи за 2016 година

снимка: Орлин Огнянов

снимка: Орлин Огнянов

За 14-та поредна година се проведе церемония по повод инициативата на в. “24 часа” “Достойните българи”. Зала 6 на Националния дворец на културата (НДК) събра отново на едно място водещи обществени и политически фигури в страната, сред които беше и министър-председателят на Р България Бойко Борисов. Те наградиха най-достойните българи, направили необикновени постъпки, помогнали в труден момент, рискували живота си, за да спасят други хора, отстоявали благородни каузи.

“Искам да кажа на тези млади хора, че думата “достоен” е една от най-хубавите в българския език. Да си “достоен” е една от най-големите награди, които можеш да получиш и след като си я получил, то е за цял живот”, с тези думи директорът на Двореца Мирослав Боршош награди Марио Андреев, деветокласник от с. Буковец, който намира захвърлени ценни стари ръкописи и ги предава за реставриране; учениците от СОУ “Васил Левски” в гр. Смолян, които събират средства за останал без дом техен съученик и на Йоана Левиева-Сойер от БНТ, която организира най-мащабното телевизионно събитие у нас – детската “Евровизия”.

“Това е единственото публично мероприятие, което не трябваше да отложим днес, тъй като то не е празненство, а събитие, с което да отличим тези, които са си рискували и дали живота”, бяха думите на премиера Бойко Борисов на фона на случилите се терористични атентати в Брюксел същия ден. Той връчи голямата награда на 15-годишната Мария Стоилова, която единствена се притече на помощ, когато в Стара Загора 43-годишният Филип Точев припадна зад волана по време на движение и си глътна езика. С храбростта си тя върна към живота колабиралия мъж.

Специална награда на читателите на в. “24 часа” беше връчена посмъртно на оператора Григор Кумитски, който загина, спасявайки жена в морето. Неговият медал беше връчен от министъра на културата Вежди Рашидов на съпругата и малкото му дете. Той награди още актьорите Явор Бахаров, Бойко Кръстанов и Димитър Захариев, които спасиха мъж на плажа Силистар.

Гл. редактор на в. “24 часа” Борислав Зюмбюлев награди Асен Канджиев – пенсионерът, който продаде магарето си, за да плати глоба и когато историята му трогна много хора и те събраха пари, той ги дари за болно дете; учениците от Асеновград, които организираха голяма кампания и събраха 168 000 евро, за да помогнат на учителката си по английски, която има нужда от лечение и 9-годишната Ивайла Митова, която отряза дългата си коса и я дари за перука на деца с онкологични заболявания.

Генералният директор на БНТ Вяра Анкова връчи наградите на Борис Борисов – пожарникарът, който се прибира след 24-часово дежурство, вижда горящо жилище, хвърля се и спасява човешки живот; Бисер Овчарски – шофьор на ученически автобус в Рудозем, който сам прави подаръци за децата на Коледа; 12-годишната Елина Искренова и 11-годишният Божидар Иванов, които намериха в Търговище и предадоха в полицията плик с 500 лв.

снимка: Орлин Огнянов

снимка: Орлин Огнянов

Министърът на транспорта Ивайло Московски връчи заслужени награди на моряците от Русе Красимир Кънчев, Емил Василев и Венцислав Янков, които извадиха техен румънски колега от водите на р. Дунав с голям риск за животите им и на Полина Ботева от bTV за репортажите й по време на бежанската криза.

Програмният директор на Канал 3 Ива Стоянова даде наградите на Пламен Сираков и Светослав Ангелов от с. Средногорци, които спасиха възрастна жена от горящата й къща и така спасиха нейния живот; бившият топкриминалист от Бургас Живко Димитров и младите му колеги – спасители на плажа, Даниел Михайлов и Дани Димитров, които по време на мъртвото вълнение миналото лято, само за седмица спасиха три човешки живота.

Силва Зурлева, член на Борда на директорите на “Нова Броудкастинг Груп” награди д-р Мариела Захариева и екипът й от неонатологичното отделение на болницата в Пазарджик, които спасиха бебе, родено в 5-я месец с тегло 700 гр.; Борислава Бойкова, която помага вече 2 години на болно от церебрална парализа 7-годишно дете, за което научава от Facebook; пасторът от Кърджали Александър Червенков, който спаси самотна майка и дете при пожар.

Директорът “Новини, актуални предавания и спорт” в bTV Венелин Петков връчи наградите на футболистът от “Бдин” (Видин) Ангел Цолов, който спаси дете на надуваем дюшек, отнесено от течението на Дунав; Евелин Петков, Тодор Тодоров и Лазар Лазаров от Монтана, които се хвърлиха да помагат на нападната от бандит възрастна жена и го задържат.

Градоначалникът на София Йорданка Фандъкова награди огнеборците Тошко Бързилов, Кирил Дикански, Йордан Михайлов и Борислав Беров, които спасиха шофьор от увиснала над пропастта цистерна и Мия Димитрова от NOVA за серия репортажи по кампанията “Мисия образование” в подкрепа на промяната в българското училище и за по-качествено образование.

Илияна Захариева – директор “Корпоративни комуникации” в Мтел награди учениците от Ловеч, които със серия от благотворителни инициативи събраха средства за протеза на свой съученик, загубил крак при катастрофа.

Актьорът Любо Нейков награди д-р Митко Хаджиев – общопрактикуващ лекар в с. Борино, Смолянско, с 1800 души от още 5 селища в пациентската си листа. С личния си ехограф е открил и диагностицирал 6 онкозаболявания.

Един от най-титулуваните български футболисти Димитър Бербатов уважи церемонията, за да връчи наградите на Георги Божиков от Пловдив, който влезе в горяща барака, забелязал че вътре има човек, и спасил живота му, както и на Ангел Стефанов, полицай от Плевен, който виждайки жена, която се дави, се хвърля да й помогне и спасява живота й.

Издателят на в. “24 часа” и управител на “Медийна група България” Венелина Гочева награди Радослав Янков, който спечели Световната купа по сноуборд в паралелните дисциплини; учителката Мариана Пенчева от Велико Търново, която се превърна във втора майка на 10 деца от крайно бедни семейства и видинчанинът Ивайло Цеков, който издирва, възстановява и картотекира с GPS координати забравени войнишки паметници, които липсват от официалните регистри. Той записва историите за водени боеве, които възрастните хора в селата все още помнят по разкази на свои предшественици. Тя сподели и какво ще е утрешното заглавие на в. “24 часа” на фона на терористичните нападения в сърцето на Европа – Брюксел: “Достойните хора са българският отговор на терора днес”.