„България в потури, но с цилиндър“ е книга, която в забавността си може да събуди неочаквано сериозни асоциации

12769420_1221921534488910_762387390_n copy

На 25 февруари в столичната книжарница „Хеликон – България“ се състоя премиерата на „България в потури, но с цилиндър“ от Петя Александрова. В нея са събрани 50 очерка, засягащи както живота на известни личности, така и множество събития, свързани с културния живот в България през XIX–XX век.

За авторката новата й книга е като машина на времето. С нея тя се пренася от днешния свят в света на миналото – пространство, в което по нейни думи се чувства уютно.

Обективна, интересна и непредубедена, „България в потури, но с цилиндър“ ни връща в едно друго време с хумор, но и с малко съжаление по наивните романтични идеали.

За героите, епохата, проблемите и основните послания на книгата говори проф. Симеон Янев. Според него тя е каталог за сюжети, готови интриги, майсторски обработени подробности от живота, способни да отведат до истинските му комични и трагични дълбини.

Споделяйки любопитни факти за Елисавета Багряна, Николай Райнов, Ангел Каралийчев, Петко Славейков, Змей Горянин, Йордан Стубел, Кръстьо Стоянов Пишурка и много други, Петя Александрова засяга сериозни проблеми на тогавашното общество, които не звучат по-малко актуални и днес.

В края на представянето проф. Янев похвали писателката за професионализма и поздрави екипа на Издателска къща „Хермес“ за идеята да даде живот на тази книга, която в забавността си може да събуди неочаквано сериозни асоциации.