Балетният спектакъл „Великия Гетсби“ с променена дата

В.ГЕТСБИ-ФОТО3

Балетният спектакъл „ВЕЛИКИЯ ГЕТСБИ”, който беше предвиден за 18.04.16г. в зала 1 на НДК се отлага за 14.11.16г. от 20ч.

Идеята за създаването на балет по романа – шедьовър на Франсис Скот Фитцджералд е на фамилията на Денис Матвиенко. Сестрата на Денис, Алена Матвиенко участва активно в създаването на спектакъла. От момента на възникването на идеята до премиерата минават 2 години.

В едно свое интервю Денис Матвиенко споделя: „Периода на 1920 -30г. е много колоритно време за Холивуд, предизвикващ интерес както у режисьорите, така и на хореографите и дизайнерите. Стилът и музиката на това време са много ярки – това е благодатен материал за творческите натури. А историята за Гетсби е извън времето. От тази история спокойно може да се махне епохата, мястото, на което се развива действието, да се промени всичко, което я отнася към 1920г., но историята въпреки това ще си остане интригуваща. Тя е за любовта, самотата и за голямата мечта. История, в която всеки герой е личност. Трудно е човек да си представи по-подходящ сюжет за създаването на балет.”

В.ГЕТСБИ-ФОТО4

Основната концепция на „ВЕЛИКИЯТ ГЕТСБИ” е да каже своята дума в балетното изкуство, да създаде нова форма и нов стил. Но централната фигура в този проект е основоположникът и изпълнителят на главната роля Денис Матвиенко – 35 годишният премиер солист на Мариинския театър. За всички любители на балета творческият съюз с естрадния композитор Константин Меладзе е изненада. Невероятно талантлив, той е автор не само на популярни мелодии, но и на големи музикални произведения. Константин Меладзе в едно свое интервю споделя: „Мен ме въвлякоха в тази история, за да разширя диапазона на хората , които ще дойдат да гледат този балет. Това е съвременен балет. В него има много музика от 20- години на 20 век, тоест джаз, симфонична музика и съвременни инструменти. Ще бъде разбираемо, ярко и стилно.”

Трупата, която работи над проекта акцентира над това, че иска да представи „ВЕЛИКИЯ ГЕТСБИ”, като едно зрелищно и ефектно шоу. В същото време Дуайт Роден е силно повлиян от колосите на руския класически балет Рудолф Нуриев и Михаил Баришников. Хореографът на постановката смята, че най- същественото е да се акцентира и да се разкаже историята на главния герой, да се покаже драмата и характера на Джей Гетсби чрез танца – ярък и зрелищен.

Всички закупени билети важат без презаверяване. Всеки, който е закупил билети за това събитие може да ги върне на мястото, от което са закупени.

Коментари

comments