„АКАДЕМИЯТА ЗА МЕСТНИ ПРЕДПРИЕМАЧИ“ на център „Ринкър“ при фондация BCause е българската номинация в конкурса на Европейската Комисия за наградата „Отговорно и приобщаващо предприемачеството“

„Академията за местни предприемачи“ e националният победител в конкурса „European Enterprise Promotion Awards 2022“ , номиниран да представлява страната ни в категория “Отговорно и приобщаващо предприемачество”.

Академията се осъществява за 5-та поредна година с финансовата подкрепа на Филип Морис България, като част от програма за устойчиво развитиe на общностите в тютюнопроизводителните региони “Забавно лято, грижовна есен”.

Европейската комисия е поверила провеждането на националния конкурс в България на Министерството на икономиката и индустрията. Конкурсът се осъществява в два етапа – селектиране на кандидатури за национални победители, които от своя страна трябва да се състезават в шест категории на европейско ниво. „Академията за местни предприемачи“ е националният победител в категория „Отговорно и приобщаващо предприемачество“. През септември 2022 г. жури, назначено от Европейската комисия, ще разгледа всички национални кандидатури, за да избере големите победители в шестте категории и носителя на голямата награда. Всички национални победители, номинирани за участие в европейския конкурс, ще бъдат отличени за своя принос на специална церемония в Прага през ноември, когато ще бъдат обявени и крайните победители.

Да бъдем отличени за национален победител, което ни поставя сред номинираните финалисти в Европа, е огромна  радост и признание за нас. Но най-ценното и удовлетворяващо си остава резултатът от работата ни, това да допринасяме за задържането и завръщането по родните места на хора, които решават да променят своето бъдеще и бъдещето на общностите в малките градове и села в България. „Академията за местни предприемачи 6.0“ стартира на 12-септември 2022 г., а с всяко издание от 2017 година насам, отчитаме все повече участници и по-разнообразни и амбициозни идеи за стартиране на малък бизнес.“, споделя Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация Bcause.

Академия за местни предприемачи“ е регионална обучителна програма, специално създадена за хора с предприемачески идеи от тютюнопроизводителните региони в страната – областите Кърджали, Хасково, Благоевград и Силистра. Осъществява се от Център за предприемачество и обучения „Ринкър“ към фондация BCause с финансовата подкрепа на Филип Морис България, като част от програмата „Забавно лято, грижовна есен“.  За изминалите 5 издания на програмата са кандидатствали над 300 бизнес идеи. 65 предприемачески екипи са преминали през обучения за развитие на проекти, а 19 от тях са получили безвъзмездна финансова подкрепа в размер на общо 130 000 лв.  Екипите прилагат иновативни идеи от България и света или основават проектите си върху местни дадености, ресурси и традиции. Стартиращите своя малък и устойчив бизнес, създават работни места и стават пример за реализация и добър живот в малките населени места в България.

Предприемачеството е важна част от решението на проблемите в отдалечените региони. Академията подкрепя активните хора, за да придобият различни умения и увереност за осъществяване на своите идеи, като обученията са с прагматична насоченост. Благодарение на Академията участниците изграждат бизнес умения, получават съвети и продължаваща менторска помощ, публичност и популяризиране на продуктите и услугите и, не на последно място, стартиращо финансиране.“ – разказва Явор Гочев от център за предприемачество и обучения „Ринкър“ към фондация BCause.

Академия за местни предприемачи“, като част от програмата „Забавно лято, грижовна есен“ получи още едно признание тази година. Двама победители в предприемаческите академии са сред избраниците в ежегодната инициатива на Дарик радио – „40 до 40“. Камен Бакърджиев, създател на „Цветята на Камен“, победител от третото издание на Академията през 2020 г., попада в категория „Бизнес“. Илиян Попов, треньор по плуване, който е част от 5-ото издание на Акедемията, е отличен в категория „Спорт“ за своята всеотдайна работа с деца, включително такива с различни физически или ментални затруднения, в единствения в Разлог спортен клуб по плуване “Перун“. Допълнително, Лета Панайотова, Катрин Томова и Надежда Инджова са също сред 40-те отличени в категория „Образование“. Те са част от екипа инструктори на образователно-приключенската академия за деца и академията за учители,  част от програмата „Забавно лято, грижовна есен“.