Kaufland е партньор на панорамата „Кино с кауза“ от фестивала Cinelibri

В рамките й премиера на голям екран ще има филмът „Да бъдеш Христо Пимпирев”

 

Kaufland България ще превърне българската кауза за Антарктида в част от програмата на тазгодишното издание на кино-литературния фестивал Cinelibri. С подкрепата на компанията в рамките на панорамата „Кино с кауза“ за първи път на голям екран ще бъде излъчен филмът „Да бъдеш Христо Пимпирев”. Прожекцията ще се състои на 11 октомври в кино „Одеон“.

Cinelibri e първият кино-литературен фестивал в България и тази година ще има своето девето издание. То ще се състои от 6 до 29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Под мотото „Метаморфози“ фестивалната селекция ще представи повече от 60 кинозаглавия, отличени в Кан, Венеция, Берлин, Торонто и на други престижни фестивали.

Филмът „Да бъдеш Христо Пимпирев” ще потопи зрителите в красотата на Антарктида и ще разкаже за пътя на българския учен до Ледения континент. Сценарист и автор на лентата е журналистът Мария Чернева от БНТ. Проф. Пимпирев лично ще представи пред публиката филма, както и новата си книга „Антарктическия стопаджия”. Той ще разкаже повече и за предстоящата българска полярна експедиция.

Kaufland е партньор на събитието и на панорамата от филми, ангажирани с наболели проблеми на нашето съвремие, в контекста на подкрепата си за българските полярни експедиции, чийто ръководител е проф. Пимпирев. За първи път компанията подкрепи българските изследователи за Антарктида, като в края на 2022 г. дари 10 тона храни на Българския антарктически институт и на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“. Съвместно те реализираха историческата 31-ва Българска антарктическа експедиция, в която за първи път нашите учени стигнаха до българската полярна база на о. Ливингстън с наш научно-изследователски кораб. Kaufland обезпечи с хранителни продукти екипажа на военния научно-изследователски кораб, както и учените за престоя им на Южния полюс. Така най-голямата търговска верига подпомогна усилията на българските учени в търсенето на устойчиви решения за борба с климатичните промени и стана първият български ритейлър, стъпил на Антарктида.

През май 2023 г. изпълнителният директор на Kaufland Иван Чернев и проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт и ръководител на българските антарктически експедиции, подписаха меморандум за сътрудничество. С него компанията пое ангажимент дългосрочно да подкрепя българските полярни експедиции. Освен с доставка на храни и нехранителни стоки Kaufland заяви готовността си и да подпомага научно-изследователската дейност на експедициите.