Спортен клуб „Ипон“ проведе карате лагер в Банско

Ippon_LetenLager (2) copy

От 22 до 29 август 2016 г. в Банско, спортен Клуб „Ипон“ проведе традиционния си лагер за новият тренировъчен сезон и за предстоящото световно първенство през октомври. Летния лагер, към който се присъединиха почти всички от членовете на клуба се осъществи за първи път далече от морския бряг, а именно в най-известния ни зимен курорт.

В полите на Пирин планина, Шотокан каратеките имаха двуразов тренировъчен режим, разделен основно в две направления. Един за подготовката за световното в Бургас и друг, който обхвана спортистите, които няма да се яват на първенството през октомври. Ката, Кумите, силови, стречинг и бегови упражнения бяха сред основните занимания на практикуващите.

Всеки ден преди първата тренировка практикуващите японското бойно изкуство стартираха със сутрешен крос, който служеше за тонус и зареждане с енергия за предстоящия трениорвъчен ден.

За подготовката на лагера се погрижи Сенсей Александър Славков /5Дан/ – президент на СК „Ипон“ и председател на УС на Българска Федерация Шотокан Карате-До (БФШК). За цялостния тренировъчен процес бяха ангажирани и най-добрите високо квалифицирани инструктори на спортния клуб, които тренираха наравно с техните съотборници.

Инструктури на клуба са Анджей Згжива – /4Дан/ и член на УС, Веселина Таскова – /1Дан/ и член на УС, Виктор Свиленов  – /2Дан/, Денис Николов – /2Дан/, Десислава Иванова – /2Дан/, Чавдар Младенов – /2Дан/, Бетина Батаклиева – /1Дан/, Мартин Димитров – /1Дан/

Освен обичайните за един спортен лагер тренировки, каратеките от СК „Ипон“  осъществиха и няколко активности в близката до Банско и изключително красива Пирин планина. Благодарение на Николай Николов и Десислава Иванова – дипломирани планински спасители, също членове на клуба, спортистите имаха възможността да се пуснат по т.нар. въжен тролей  и да изпитат тръпката от спиращото дъха скално катарене.

Лагерниците посетиха и „Байкушевата Мура“ – една от най-интересните забележителности в района на зимния ни курорт. Тя е важен екземпляр от вида черна мура, чиято възраст е оценена на повече от 1300 години, което я прави най-старото иглолистно дърво в държавата и едно от най-старите в света.

Последния ден всички направиха преход до хижа „Яворов”, за да съберат максимума от зареждащата и неповторима природа на България.

Щастлив съм от факта, че тази година убедих инстуктурите и родителите на по-малките, че провеждането на летен лагер близо до планината е много по-ефективно.  Тренировките са много по-целенасочени, децата по-концентрирани и на всички остава повече време за забавления.

Освен усвоените карате умения, участниците в лагера ще запазят спомен и за придобитите знания и практически умения за справяне във всякавки ситуации в планината. Относно предстоящото световно първенство в Бургас, за което очакваме гости от различни нации, бих искал да подчертая сериозността на начинанието и отговорността, която лежи на плещите ни по оргазнизацията на състезание от такъв ранг. След последния лагер на националния отбор, състоял се само преди десетина дни в Национална спортна база „Спортпалас”- Златни Пясъци, предстои последен подготвителен лагер тук в Банско, който ще продължи  до началото на октомври, от където националите ни директно ще заминат за Бургас, за да не губят концентрация. Покрай световното първенство подготвихме много добре всичките си състезатели за новата спортна година. Залите на СК „Ипон“ ще бъдат отворени в началото на октомври“ – коментира Сенсей Александър Славков, който освен че ръководеше тренировъчния процес на лагера, тренираше наравно с всички каратеки.

Спортен клуб „Ипон“ е един от най-големите клубове на Българска Федерация Шотокан Карате-До, на който се възлагат големи надежди на предстоящето световно първенство. Шампионатът се организира от БФШК и Shotokan Karate Do of United Nations (SKDUN), с подкрепата на Община Бургас и министерство на младежта и спорта. Световното първенство ще се проведе между 7-ми и 9-ти октомври в спортна зала „Младост“ в град Бургас.

Коментари

comments