Якуб Пустина и български оперни певци в незабравим концерт

Jakub Pustina1 copy

Чешкият център организира концерт на чешкия баритон ЯКУБ ПУСТИНА и българските оперни певци Йоанна Кадийска, Румяна Костова, Сребрина Минева, Стефан Димитров от майсторския клас на оперната прима Дарина Такова. Събитието е на 25 февруари в 18 часа в Чешкия център (ул. „Раковски“ 100) и е посветено на 135 години от откриването на Народния театър в Прага и 125 години българска оперна традиция и чешките музиканти в нея.

Тази година отбелязваме 125 години българска оперна традиция, в началото на която са чешките музиканти. Какво те означават в динамиката на българо-чешките традиции за новоосвободена България, какво означава за чешката култура откриването на Народния театър в Прага с операта „Либуше“ от Сметана? Интригуващи страници от два сюжета, които водещата д-р Магдалена Манолова ще разтвори в тази среща с български и чешки изпълнители. Ще припомни какво са означавали чехите в строителството на съвременна България. Ще представи и запознае с гостуващия Якуб Пустина, който за втора година прослушва наши певци за своя международен конкурс. Какво кара младия певец на възраст 33 години да организира конкурс за млади певци.

Оперният певец Якуб Пустина (1982) е роден в Ждяр над Сазавоу. Завършва Средното професионално училище по химия в Пардубице. Започва да учи във Висшето химико-технологично училище в същия град, но когато е на 20 се влюбва в операта и оттогава досега тя е основното му професионално поприще. От началото на певческата си кариера е под крилото на солиста на Народния театър, народния творец и носител на наградата Грами Вацлав Зитек. Завършва Майсторския вокален курс на Петър Дворски. Печели първа награда на певческия конкурс „Антонин Дворжак“ в Карлови Вари, първо място в Международния певчески конкурс „Имрих Годин“, второ място в Международния певчески конкурс „М. С. Търнавски“ и е абсолютен победител в конкурса „Pražský pěvec“ (Пражки певец). Пее редом с Петър Дворски, Хосе Кура, Ева Урбанова. През 2007 г. дебютира на сцената на Държавната опера в Кошице. От 2011 г. има редовни изяви в Народния театър в Прага и Словашкия народен театър в Братислава. Гласът му звучи в съпровод със симфоничен оркестър, филхармония или пиано в Австралия, Китай, Дания, Франция, Белгия, Германия, Полша, Унгария, Австрия и Нова Зеландия. Днес усъвършенства пеенето си с помощта на тенора Петър Дворски и се нарежда между едни от най-изявени вокални таланти.

През 2009 г. Якуб Пустина основава гражданското сдружение „Операта на младите“ с цел подкрепа на млади и талантливи артисти от музикалната област в цял свят. Задачата на сдружението е да търси таланти в цялата сфера на изкуството, да финансира стремежа им за усъвършенстване на уменията, да намери възможности за изяви съвместно с техни по-опитни колеги, да развива таланта им чрез различни професионални курсове и семинари.

Благодарение на програмата за стипендии, гражданското сдружение „Операта на младите“ е представило на професионалната общност повече от 480 талантливи изпълнители от 35 страни, които днес се изявяват на престижни сцени в цял свят.

Събитието се организира под егидата на президента на Чешката република Милош Земан и оперния певец Петър Дворски. Конкурсът протича в два кръга и е за изпълнители до 35 години. Участниците подготвят оперен репертоар в съпровод с пиано. Първият етап се провежда от януари до април в 20 града в цял свят, включително в София (в Чешкия център). Финалният кръг е през месец май в Чешката република.