Хит на Дейвид Бауи в сериала „Последните пантери“ с премиера по FOX Crime

The Last Panthers © 2015 Sky UK Ltd.

The Last Panthers © 2015 Sky UK Ltd.

Въпреки че вече не е между нас, Дейвид Бауи продължава да живее чрез своята музика. Един от последните хитове на гениалния британец – песента „Blackstar“, звучи в началото на сериала „Последните пантери“. Премиерата на европейската криминална поредица в България ще бъде на 19 април (вторник) от 22:00 ч. по FOX Crime. Шестте епизода са създадени по действителни събития и разказват за формирането на организираната престъпност в Европа.

Почитателите на Бауи знаят, че „Blackstar“ е пилотният сингъл от последния му албум, излязъл дни преди смъртта му през януари тази година. Песента всъщност е написана от Дейвид специално за „Последните пантери“, а впоследствие е включена във финалния му музикален проект. Практически това е първото парче, създадено от хамелеона на рока за филм в последните две десетилетия.

Бауи получава предложението да запише основната композиция към „Последните пантери“ от режисьора на сериала Йохан Ренк. „Искахме да заложим на икона, на емблематичен европеец. И в главите ни веднага изскочи името на Дейвид“, казва шведът, който навремето също се е изявявал като музикант. През 90-те години Йохан Ренк записва денсхита „Here We Go“ под псевдонима Стака Бо. Впоследствие започва да режисира клипове на звезди от ранга на Мадона, Крис Корнел, Кайли Миноуг, Роби Уилямс, Ол Сейнтс и Бионсе. Освен това, той режисира епизоди от сериалите „Живите мъртви“ („The Walking Dead”) и „В обувките на Сатаната“ („Breaking bad”).

The Last Panthers © 2015 Sky UK Ltd.

The Last Panthers © 2015 Sky UK Ltd.

Докато снима „Последните пантери“ в Черна гора, Ренк изпраща суров материал от първите два епизода до Бауи в Ню Йорк. Два дни по-късно музикантът му пише, че е харесал кадрите и го кани да се срещнат. Ренк хваща първия самолет за САЩ. Двамата се срещат и дискутират не само сценария на сериала, а също тъмната страна на Европа, библейските аспекти на човешката същност и дори демоните от картините на Йеронимус Бош. В края на разговора Бауи разкрива, че работи по музика, която би паснала на заложените в „Последните пантери“ идеи и настроения. А две седмици по-късно изпраща на Ренк феноменалното парче „Blackstar“. „Бях изумен от щедростта на Дейвид. Още не мога да повярвам какво се случи. Да имаме негова песен в сериала е привилегия и сбъдната мечта“, казва шведът, който също така режисира 10-минутното видео към песента и прави клипа към предсмъртния хит на Бауи „Lazarus“.

След по-малко от седмица българските зрители също ще имат честта да се докоснат до сътрудничеството им чрез сериала „Последните пантери“ по FOX Crime. Заснета във Великобритания, Франция, Сърбия и Черна гора на три езика, криминалната драма поднася заплетен сюжет, завладяващ екшън и интензивни емоции. През погледа на главните герои, зрителите ще се пренесат в Лондон, Марсилия, Белград и Босна, ще се върнат в мрачните дни на конфликта на Балканите през 1995 г., ще станат свидетели на формирането на организираната престъпност в Европа и ще се прехвърлят обратно в съвременния свят на гангстерите и новите престъпници – тези в големите банки. Звездите в сериала са двукратно номинираната за „Оскар“ Саманта Мортън, носителят на френската филмова награда „Сезар“ Тахар Рахим, Горан Богдан и отличеният с БАФТА и „Златен глобус“ Джон Хърт.

Коментари

comments