„Хиляда кораба“ от Натали Хейнс преосмисля събитията от Троянската война

Омировите „Илиада“ и „Одисея“ оживяват през погледа на жените и децата, пострадали от войната.

 

Всички помним древногръцките митове за Троянската война, разказани от Омир в неговите „Илиада“ и „Одисея“. Хубавата Елена, пленила сърцето на Парис, храбрият Ахил – най-великият воин, живял някога, хитрият Одисей, донесъл победата на гърците.

Но какво се е случило след края на войната? И най-вече какво се е случило с жените, чиито съпрузи, синове, бащи и братя са загинали по време на битките?

Историята им оживява в новото издание „Хиляда кораба“ от британската авторка Натали Хейнс, което излиза за пръв път на български език (ИК „Сиела“). Обявен за книга на годината от „Гардиън“, романът преразказва познатите епоси от гледната точка на жените, останали забравени жертви на войната. За тях няма слава и безсмъртие, има само болка.

Посред нощ Креуза се събужда и открива, че любимата ѝ Троя е обхваната от пламъци. Десетте привидно безкрайни години на брутален конфликт между гърците и троянците приключват и гърците побеждават. През следващите няколко часа единственият живот, който някога е познавала, ще се превърне в пепел. А съдбата ѝ, както и тази на всички троянки, вече е изцяло в ръцете на врага.

Но нейната история е само част от мозайката, която Натали Хейнс създава. В нея музата Калиопа възпява армии и хора, чудовища и богове, смъртта и живота, радостта и болката. Преобръща епосите – възпява жените и изкарва съдбите им на на преден план. Песента ѝ не е посветена на отделни персонажи, тя възпява всички жени.

От троянките, които са оставени на милостта на гърците, през амазонката Пентезилея, изправила се срещу Ахил, през Пенелопа, която чака Одисей да се завърне, до трите богини, чиято вражда започва всичко… Това е разказ за причините и последиците от войната, за живота на онези оцелели, които са изгубили всичко.

В духа на „Безмълвието на момичетата“ на Пат Баркър и „Цирцея“ на Маделин Милър, „Хиляда кораба“ е силен антивоенен роман, който показва, че смелостта има много лица, а битката не е единствената форма на героизъм. Понякога да оцелееш е също толкова храбро и много по-трудно.

С детайлен поглед към митологията и тънко чувство за хумор, Натали Хейнс рисува панорамен портрет на истинското лице на войната, съблечена от лъскавите си доспехи и славните истории. Този модерен прочит на класическия епос е истинска наслада за почитателите на древногръцките митове и легенди, а общовалидното му послание отеква ярко и смело.