„Съзвездия“ на Ник Пейн с премиерни дати на сцената на ТР „Сфумато“

 

 

“Съзвездия” е носител на наградата Evening Theatre Award 2012 за най-добра съвременна британска пиеса

 

 

На 16 април и 23 май на камерната сцена в ТР „Сфумато“ ще бъде показана премиерно пиесата „Съзвездия“ на британеца Ник Пейн. „Съзвездия“ е носител на наградата Evening Theatre Award 2012 за най-добра съвременна британска пиеса. Постановката е на режисьора Йордан Славейков („Паякът“, „Стъклената менажерия“ по Тенеси Уилямс). Текстът се поставя за първи път в България.

 

Те се срещат за първи път множество пъти. И излизат за първи път на среща множество пъти. Те са Мариан (учен-астрофизик, изучаващ паралелните вселени) и Роланд (обикновен пчелар). Те нямат нищо общо помежду си. Освен Любов. От онази, която се случва веднъж в живота и която неотменно присъства във всичките им “възможни” животи.
Пиеса за свободната воля, приятелството, любовта и квантовата теория за Вселената. За огромната роля, която шансовете играят в нашия живот. Любовта може да е щастлива случайност, но тя е дълбоко прочувствена. Можем да проектираме собствения си път, избирайки измежду множество възможности.

 

В една паралелна Вселена безгрижният пчелар Роланд среща Мариан, която работи в Университета Съсекс в областта на квантовата космология. Те се запознават на барбекю и започват връзка. За разлика от много драматични разкази, които са изградени върху движението и усещането за прогрес, “Съзвездия“ е изградена върху повторението. Тъй като двамата герои се срещат в последователност от повтарящи се като част от пъзел сцени.

Режисьорът Йордан Славейков  показва многократно различни сцени, съзвездие от повтарящи се различни разкази, в които Роланд и Мариан изживяват още веднъж живота си заедно, и много пъти живот, който не са имали.

 

Двамата главни герои измислят игри на ума и така конструират свят, в който да изживеят цяла вселена от животи. И да надживеят не просто самия живот. А да надживеят Смъртта. В това надбягване не само с тях самите, а и с времето, Играта изкристализира като най-мощната форма на живеене. След Любовта.

„Съзвездия“ от Ник Пейн

Постановка: Йордан Славейков
Сценография и костюми: Юлияна Войкова-Найман
Музика: Калин Николов
Пластика: Ана Митева
Превод: Васил Михайлов, Лина Цветанова
Участват: Невена Николова, Васил Михайло