След дълго отсъствие в книжарниците се завръща „Синовете на Джо“ – финалната част от поредицата „Малки жени“

Време е за завършекът на обичаната семейна сага на Луиза Мей Олкът, който се появява на български в ново издание

 

Повече от 150 години след написването си, поредицата „Малки жени“ от американската новелистка Луиза Мей Олкът продължава непрекъснато да намира нови и нови читатели по цял свят. Считани за шедьовър на детската класика, тези книги са се превърнали в капсула на времето от XIX в. и оставят безсмъртен отпечатък в световната литература с непреходните си послания.

У нас първите три книги от емблематичната поредица – „Малки жени“„Добри съпруги“ и „Малки мъже“ – се появиха в нови издания, а след дълго отсъствие от книжарниците и в превод от Росица Тодорова на пазара излиза и финалната част от тетралогията – „Синовете на Джо“.

В този трогателен завършек на обичаната от поколения читатели семейна сага на Луиза Мей Олкът за последен път се срещаме с любимите сестри Марч, техните съпрузи, семейства и приятели.

Десет години след края на „Малки мъже“ отново отваряме вратите на имението „Пламфийлд“, което някогашната бунтарка Джо и съпругът ѝ професор Баер са превърнали в необикновено училище – убежище за дузина момчета в нужда от дом и подкрепа.

Днес синовете на Джо – включително обещаващият музикант Нат, морякът Емил и буйният Дан – вече са пораснали и са поели по трънливия път в света на възрастните, където ги очакват първите триумфи и разочарования, успехи и несгоди. Някои от тях ще отпътуват далече от дома, някои ще преживеят падения, душевни бури и крушения, някои ще изпитат истинска любов, а други ще разберат точно колко боли разбитото сърце.

Но винаги напътствани от заръките, добротата и обичта на жената, посветила живота си на тях, те ще се завръщат обратно към стария „Пламфийлд“, за да разкажат за новите си приключения, да излекуват раните си и да се изправят пред предизвикателствата на бъдещето с нови сили.

С присъщата си топлина и емоционалност, в „Синовете на Джо“ Луиза Мей Олкът отново се гмурва в онзи преходен момент на ръба между детството и младостта, в който мечтите са по-смели и цветни, а всеки провал – по-тежък и труден за преглъщане.

Вдъхновила десетки филмови и телевизионни адаптации, мюзикъли, опери и безброй разкази и книги, създадени около героите, поредицата „Малки жени“ намира своя логичен и блестящ завършек в една вълнуваща, сърцата и топла история, в която читателите ще се влюбят и завинаги ще носят със себе си.