Рекордни 66 милиона лева инвестиции в бирената индустрия у нас

Рекордните 66 000 000 лева достигнаха капиталовите инвестиции в пивоварния бранш у нас за 2022 г. Повечето от тях са за зелени нововъведения, отчитат от Съюза на пивоварите в България (СПБ)  в доклада си за изминалата година. За бирените компании са приоритет инвестициите във  възобновяемите енергийни източници като соларни панели и изграждане на фотоволтаични паркове, производствено и логистично смарт оборудване с висок коефициент на пестене и оползотворяване на ресурсите. Анализите показват, че всички пивоварни компании, които са направили вложения в иновации за оптимизиране на управлението и използването на ресурсите, повишават производителността на труда, имат по-добро представяне на пазара и постигат по-висока репутация.

И през 2022 г. секторът е със сериозен принос за икономиката на страната. Пивоварната промишленост продължава да осигурява работна заетост за  близо 25 000 души. От тях  2150 – или  9%, са директно работещите в бирените компании, 32 на сто са във веригата на доставките и 59% в търговията, заведенията и туризма. Средният осигурителен доход на заетите в икономическа дейност ,,Производство на пиво и малц“ е нараснал с над 20% спрямо 2021 г.

Производството и продажбите на бира в България генерират над 350 млн. лева приходи за националния бюджет.  В отчета на Агенция „Митници“ за 2022 г., е посочено, че постъпленията от акциз за бира  имат ръст от 3.4 на сто, спрямо събраните приходи през 2021 година. Добавената стойност  на индустрията се изчислява на 540 млн. лева.

Членуващите в СПБ седем бирени компании общо произвеждат 99% от пивото в страната. Това означава, че почти всяка изпита у нас бира е дело на българските пивовари. През 2022 г. продажбите на пиво у нас достигнаха  5 230 000 хектолитра. От тези количества делът на продажбите в стъклени бутилки  е 21 на сто, в РЕТ бутилки – 50%, в кенове – 25% и в кегове – 4%.  Традиционно лагер бирата тип Pils е с най-висок пазарен дял от 93-95 на сто.  У нас в производственото портфолио ежегодно има динамика, като през миналата година в страната вече  се произвеждат над 200 различни марки и асортимента бира.  От тях през 2022 г. членовете на СПБ са пуснали на пазара близо 30 нови продуктови предложения , което не се е случвало през последните 10 години.

Продължава разширяването на сегмента на премиалните бири – най-вече в столицата и големите градове.  За поредна година все повече нараства  консумацията на  безалкохолните  бири – тренд, характерен за всички европейски страни.  Тази тенденция се обуславя от стремежа към активен и здравословен начин на живот, особено сред по-младите потребители на възраст 18-30 години. Те все по-често избират напитки с по-ниско или нулево съдържание на алкохол, защото им носят освежаване навсякъде и по всяко време.  По данни на Съюза на пивоварите през 2022 г. в България са изпити 5 570 000 литра безалкохолна бира.

Маркетинговите изследвания показват, че за избора на българския любител на пивото, най-важни са вкусът и ароматът на напитката, стилът бира, а едва след това се нареждат цената и марката. Пивоварите припомнят още, че според регулярните Омнибус проучвания на агенция ИПСОС, през миналата година бирата задържа позициите си на най-често консумирана и предпочитана напитка у нас след минералните води. 57% от активните потребители на пенливата течност са убедени, че тя е подходящо за тях питие, а 33 на сто от анкетираните са на мнение, че при умерена консумация, пивото е част от здравословния начин на живот.

От Съюза на пивоварите коментират още, че биреният бранш се отличава с висока конкурентоспособност и динамично развитие. Същевременно пазарната конкуренция между отделните пивоварни компании  също е изключително силна, независимо дали те са големи, малки или средни предприятия с различни бизнес възможности. ,,Силната конкуренция е абсолютно в полза на консуматорите, тъй като осигурява прозрачност и безкомпромисност по отношение на качествените характеристики на бирената категория и е двигател за цялостното развитие на бранша.“, убедена е Ивана Радомирова, изпълнителен директор на СПБ.  Тя счита, че това е и най-големият стимул пивоварите  да въвеждат иновативни решения във всички направления на дейността си, да развиват своето портфолио, да постигат устойчивост и социален принос, за да отговорят на очакванията на потребителите и да се справят с кризисните предизвикателства през последните три години.