Професионалният читател Христо Блажев представя „100 книги, които трябва да прочетете“ в един общ сборник

Професионалният читател Христо Блажев събира 100 заглавия, които ще ви помогнат да откриете следващата си любима книга

 

След над 2500 текста за книги през последните 14 години авторът на най-големия читателски блог „Книголандия“ и създател на Фейсбук явлението „Какво четеш…“ Христо Блажев събира 100 знакови за неговата собствена читателска история книги с вярата, че те ще намерят място и в библиотеките на много други книжни сърца.

Сборникът „100 книги, които трябва да прочетете“ предлага 100 читателски отзива, написани от самия Христо за заглавия, които обичате, чували сте или по някаква причина сте пропуснали. А критичният му поглед и уважението, с които тези текстове са съставени, превръщат своеобразния наръчник в ерудиран и интригуващ разказ за онова невероятно колективно приключение, което обединява толкова много хора в една обща страст – четенето.

В пътуването си из вселената на книгите Христо Блажев подминава най-очевидните и шумно аплодирани избори, които присъстват в повечето читателски списъци, и се спира на онези скрити бисери, често останали в сянка. Художествени и нехудожествени съкровища, които имат способността да разширяват мирогледи и читател по читател да правят света поне малко по-добър.

 Смесица от критични текстове, дневник в есеистичен стил, размишления и разсъждения, които се преплитат с интересни исторически факти – ревютата на Христо през годините не само остават верен книговодител в читателските търсения на хиляди българи, но и отразяват развитието на книгоиздаването у нас и неговия видим възход.

Между кориците на „100 книги, които трябва да прочетете“ ще откриете грижливо подредена собствената читателска история на автора. И абсолютната откровеност на човек, който отлично разбира смисъла и цената на думите. Не само това, но и ще се припознаете в загадъчната лоялност към едно уж самотно, а толкова наситено със светове и споделена с други хора обич преживяване – четенето.

В такова преживяване се превърна и премиерата на изданието, която се проведе на 28 ноември. Малко след 19:00 ч. над 200 души свериха своя читателски вкус с този на Христо Блажев, на когото се наложи от редактор да влезе в обувките на автор. В този магнетичен разговор за книги, книги и още книги той сподели:

„Оценявам ви високо за всяка книга, която си избирате, за всяка книга, която обичате, но най-вече за всяка книга, която предавате на някой друг… Просто предавайте книгите нататък.“

Забележителното издание на „100 книги, които трябва да прочетете“ е топло обяснение в любов към думите и литературата. Искрена и неподправена препоръка от читател за читатели.

 

„Много вода се оттече от оная „една нощ през самотния октомври“ на 2009 г., когато просто ми хрумна да спретна свой сайт за книги, който наченах с думите: „Щастлив съм да ви приветствам в новия ми блог „Книголандия“. Но едно нещо не се промени – когато сядам да пиша за която и да е книга, знам само с какво ще започна, натам думите рукват и се нареждат по неведом и за самия мен начин.

Аз осмислям книгите, като пиша за тях, това е моят начин на четене и разбиране. Наричам тези текстове „ревюта“, безспорна заемка от английски, но сега, когато ги прочетох последователно, ми се струва, че често всъщност съм писал есета или импресии, без да го съзнавам. Но винаги, винаги целта ми е била една – да споделя какво съм прочел, и да запаля други да го прочетат. Това е целта и на книгата, която държите в ръцете си.

Вярвам, че ще откриете следващата си любима книга тук.“

Христо Блажев