Пророчествата на Ориана Фалачи за Исляма в „непознатиТЕ“

fallaci 2 copy

„Във Вековната мечта на синовете на Аллаха – да унищожат кулата на Джото и кулата в Пиза, да разрушат църквата „Св. Петър“ в Рим , или Айфеловата кула, или Биг Бен, аз виждам повече глупост, отколкото стратегия. Защо да унижават ценностите на един свят, който на практика вече е тяхна собственост? Свят, където Коранът е новия „Капитал“ на Маркс, Мохамед е новият Маркс, Бин Ладен е новият Ленин, а 11 септември е превземането на Бастилията и Зимния дворец“. Това са само част от зловещите прогнози на световноизвестната италианска журналистка Ориана Фалачи, които тя прави няколко години преди да си отиде от този свят на 77 години. Тази неделя в „непознаиТЕ“ по bTV от 12.30 часа журналистът Георги Тошев и операторът Рикардо Спети ще се опитат да разплетат интригата около пророчествата й в книгата „Силата на разума“. Ислямът ще завземе ли Европа, ще покори ли света? Коя беше Фалачи? С какво успя три десетилятия да разбуни духовете?

fallaci 4 copy

Родената през 1929 г. във Флоренция журналистка се прочу като най-сериозния военен репортер в света през 60-те и 70-те години на миналия век. Тя взима скандални интервюта от Ганди, Кисинджър, Кадафи, Кастро, Хомейни и дори трите куршума в гърба й по време на студентските протести в Мексико сити през 1968 г. не успяват да я спрат в мисията й да казва истината.

Fallaci copy

„Нейният стил беше много агресивен. Беше свикнала да атакува, но изхождайки от информация, до която се е домогнала преди да проведе интервюто с въпросния човек или преди да отиде във Виетнам или където и да е. Агресивният подход на Ориана беше нейната същност. Знаеше, че е много добър журналист и използваше тази своя увереност, за да бъде вечно в готовност за атака“, разказва пред Георги Тошев главният редактор на италинското списание „L’Europeo“ Даниеле Проти. Той обяснява защо години след смъртта на журналистката скандалите около наследството й продължават. Георги Тошве се среща с наследника на Фалачи – първородният й племеник Едуардо Пераци и журналиста от сп. „Панорама“ Антонио Росито, който пръв пише за битките между племеника и майка му – сестрата на Фалачи.

С какво света ще запомни Ориана и какво ни завеща тази дребна на ръст жена висока само 1,56 м и тежаща почти през целия си живот 45 кг, ще научат зрителите на „непознатиТЕ“ тази неделя, 20 март, от 12, 30 часа по bTV. От филма на Георги Тошев „Ориана Фалачи: скандалът продължава“ ще се разбере как от светски репортер, интервюиращ в началото София Лорен и Фелини, Ориана Фалачи се превръща във фактор, с който се съобразяват световните лидери. Във филмът се показват редки документи, кадри и снимки от архива на Фалачи, както и нейни интервюта.

Коментари

comments