Петима изумителни творци победители в отделните области са в пряка конкуренция за най-елитния арт приз за млади артисти в България

Любимецът на Дисни, който може да озвучи сам 50 филмови героя Петър Байков, изящната поетеса-добротворец Лилия Йовнова, забележителният художник Думисани Карамански, изгряващата звезда на българското кино Елеонора Иванова и първият български бандонеонист Стоян Караиванов са победителите в своите области и съответно номинирани за култовата Награда за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев“ тази година.

На 24-и април за четиринадесети пореден път предстои Официалната Церемония за връчване на най-престижния и чакан приз за млади творци в България – този на Фондация „Стоян Камбарев“.

Ето и петте победители в различните области на изкуството през 2023 година, номинирани за Наградата за Полет в Изкуството. Тези изумителни артисти са нашето бъдеще! 

ДУМИСАНИ КАРАМАНСКИ

Художник 27 г.

Победител в категория „Визуално изкуство“

Умело пресъздава емоциите и вълненията на младото поколение, пречупвайки ги през собствените си преживявания. Kартините му вълнуват по необикновен начин. Носител е на множество отличия  сред които 1-ва награда за “Млад български художник 2021 ” в Национална изложба – конкурс за живопис и скулптура, 2021 , СБХ, галерия „Райко Алексиев”. Участвал е в арт-проекти като Резиденция “Малка птичка Художник” в с. Лещен,  „MADE IN LESHTEN Vol. 2“, галерия “Little Bird Place”, София през 2020 и ART START 2022 в галерия Credo Bonum. Многопластовият му талант го отвежда и до киното, където вече има няколко роли.  

EЛЕОНОРА ИВАНОВА – Нори

Актриса, 25 г.

Победител в категория „Актьорско майсторство“

Завършва НАТФИЗ при професор д-р. Ивайло Христов.  Актриса в театър София.

Телевизионен пробив прави със сериала “Братя”. Участвала е още в „Пакет по път“, „Страх“, „Отдел „Издирване“ както и във филма на Крис Захариев „Един асансьор разстояние“. Впечатлява с играта си в „Шекспир като улично куче“ на Валери Йорданов. Годината на Елеонора е рамкирана с главни роли в още два пълнометражни филма- „Чалга“ на Мариан Вълев и очаквания трилър „The Wheels Of Heaven“ на британеца Бен Чарлз Едурадс, където тя си партнира с холивудските звезди Мики Рурк и Гари Стреч, Деси Тенекеджиева и с младия си колега Димитър Николов. Театралните й превъплъщения също са забележителни – „Лулу“, „Ние врабчетата“, „Тирамису“и много др.  

СТОЯН КАРАИВАНОВ

Музикант, 25 г.

Победител в категория „Музика“

Първият български бандонеонист, който свири на класическата аржентинска система. Отличен е с почетна грамота за високо изпълнителско майсторство от Българската академия на науките и изкуствата. Призовете му са неизброими , а сред тях е престижната награда “Олга Камбурова” в рамките на церемонията “Музикант на годината – 2021” на “Алегро виваче” и Българското национално радио. Стоян завършва майсторски клас и работи със световно известния Хуан Хосе Мосалини, а после с маестро Даниел Бинели от секстета “Танго Нуево” на Астор Пиацола, както и с Хуанхо Мосалини от консерваторията “Едгар Варез”,  Париж. Стоян  е основател и артистичен директор на първия танго оркестър в България – “Libertango”.

ЛИЛИЯ ЙОВНОВА

Поетеса , 24 г.

Победител в категория „Поезия“

Автор на две уникални за възрастта й стихосбирки „Кураж, сърце“(2020)  и „Моментът преди порастване“(2018). Има съпътстваща награда от конкурса „Южна пролет“.  Завършва философия, политика и икономика в King’s College London, а след това специализира в University College London – магистърска степен по икономика и политика на енергията и околната среда. Лили е Носител и на Първа награда „Малки поетики“(2014). Младата поетеса е организатор на благотворително литературно четене в клуб „Перото“ с участието на Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Алек Попов. Тя е доброволец и участник в литературния фестивал „Пловдив чете“както и редица други благотворителни инициативи.  

ПЕТЪР БАЙКОВ 

Актьор, инфлуенсър, 25 г.

Победител в категория „Дублаж“

Висшето си образование по филмова и телевизионна продукция получава в Лондон. През 2018 г. се връща в България, за да следва актьорско майсторство в „Нов български университет“ в класа на Цветана Манева и Снежина Петрова. Стига до финала на ТВ формат „България търси талант“.През 2019 е избран от „Дисни“ да озвучава Принц Филип в „Господарка на злото 2“. През 2020 г. създава онлайн поредицата „С гласа на Петър Байков“, където озвучава откъси от различни филми. Следва нещо феноменално – Петър озвучава всички 45 роли в мюзикъла  „Мери Попинз се завръща“, като за първи път изпява с гласа си и всички песни на български език. Следва озвучаването отново на всички 50 роли в „Пътешественикът“ и „Снежанка“.

 

Пет номинации, един носител на мечтаната награда! Големият победител ще грабне знаковата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3 000 лв! Най-важното обаче е, че не само той, но и останалите четирима ще получат сериозна подкрепа за осъществяването на конкретни техни арт проекти и ще станат част от семейството на Фондация „Стоян Камбарев“, която дава криле и сбъдва  мечтите на младите и талантливите.

Кой ще спечели Наградата за Полет в Изкуството, носеща името на незабравимия театрален режисьор Стоян Камбарев, определя жури, в което влизат членовете на Фондацията начело с Председателя на УС актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева.

Церемонията за връчване на Годишните Награди на Фондация „Стоян Камбарев” ще се състои на 24-и април в JOY Station. Именно тогава на живо публиката за пети път ще избере и носителя на НАГРАДА ЗА КИНО 355 (три-пет-пет).

3-ма млади кинорежисьори, селектирани от престижно международно жури от Холивуд, Великобритания, Италия и България ще заснемат и монтират 5 минутен игрален филм само за 5 дни. Техните имена ще бъдат оповестени в средата на февруари. Един от тях ще спечели авторска статуетка и 10 000 лв. за следващия си филм, след гласуване на живо от всички гости на Церемонията.

Водещ на Галата отново ще бъде Ники Кънчев, а публиката ще се наслади на класно шоу – кино, музика и незабравими емоции!

Церемонията за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев се осъществява с подкрепата на Министерството на Културата и Столична Община, официалното партньорство на УниКредит Булбанк, Бон Марин, РИСК Инженеринг и Разсадник НАНОВСКИ и приятелството на IDEAcomm, Косанин Парк, Технополис, MERCI, Катaржина Естейт и SSG.

Продуцент е NOVA film – компанията на Деси Тенекеджиева.

 

Вижте номинираните в кратко филмче:

https://www.youtube.com/watch?v=FcbT8roPDDI