Новата година ни пренесе в Испания със зрелищен концерт в НДК

2016_0101_0074 copy

Чаканият цяла година от ценителите на високото изкуство Празничен Новогодишен концерт “Духът на Испания” в Националния дворец на културата (НДК) даде забележително начало на 2016 г., превръщайки се в първото мащабно културно събитие в страната за новата календарна година.

Публиката в препълнената Зала 1 на Двореца се наслади на наситено със страст и вдъхновение музикално пътуване до слънчевата страна от Иберийския полуостров. Концертът, продуциран изцяло от НДК, беше предаван пряко от БНТ1 и даде тържествен завършек на тазгодишното издание на Новогодишния музикален фестивал (НМФ), който в продължение на месец, спази традицията да запознава родната аудитория с големите имена в звездния небосклон на класическата музика. В него диригент беше един от най-обещаващите имена на световната сцена – Хосе Луис Гомес, който по блестящ начин дирижираше Фестивалния симфоничен оркестър (ФСО), а солисти бяха младото италианско сопрано Федерика Ломбарди и виртуозният цигулар Веско Ешкенази.

“От името на директора на НДК Мирослав Боршош и от целия екип, който организира Новогодишния музикален фестивал и заключителния концерт тази вечер, бих искал да ви приветствам в Зала 1 на Двореца. Вие избрахте в първата вечер на Новата година да сте с нас и с това показахте, че цените стойностната музика”, бяха приветствените слова на посланика за класическата музика на НДК Веско Ешкенази.