Конференция за бъдещето на велотуризма събра всички професионалисти в Измир

Конференцията на ЕвроВело и Велотуризъм 2023 се проведе между 11-13 Октомври в турския град Измир

 

Това е един от най-приветстващите и приятелски градове за колоездачите. Той е първият град, избран за ЕвроВело 8  – Средиземноморски Маршрут, с участието на близо 270 участници от 34 държави. Конференцията събра всички професионалисти от индустрията за развитие на велотуризма в цяла Европа. Тези от тях, които присъстваха на срещата и бяха настанени в Измир, също имаха възможността да изпитат привилегиите на сертифицираните хотели „Bike Friendly“.

ЕвроВело и Велотуризъм 2023 бе организирано под егидата на Министерството на Културата и Туризма на Турция, Турската агенция за насърчаване и развитие на туризма (TGA) и Европейската федерация на велосипедистите (ECF) и разбира се със сътрудничеството на Община Измир.

Фокусирайки се върху развитието и бъдещето на устойчивия велотуризъм, конференцията събра всички заинтересовани страни, включително експерти по велотуризъм, представители на международни вело асоциации, вело туроператори, университети и академични среди, туристически и публични органи, както и от сферата по настаняване и обществени транспортни фирми. 

Министър на Културата и Туризма на Република Турция,  Мехмет Нури Ерсой, присъства на конференцията и изнесе встъпителна реч. Той заяви следното: „Според данните от 2022 г. Средиземноморският велосипеден маршрут ЕвроВело 8 е един от най-важните маршрути на Европейската мрежа за вело маршрути ЕвроВело. Тя надхвърля 90 000 километра, което го прави вторият маршрут на педали в мрежата на ЕвроВело. Турция е член на Европейската мрежа за велосипедни маршрути, която свързва целия европейски континент чрез комбиниране на седемнадесет различни вело маршрута на дълги разстояния и свързва градовете Одрин, Къркларели и Измир чрез маршрутите ЕвроВело 13 и ЕвроВело 8. Вярвам, че тази конференция ще осигури значителни пробиви в развитието и разпространението на велотуризъм в 81 провинции в Турция, както и изпълнението на нови проекти за маршрути и развитието на устойчив велотуризъм – един от най-бързите в света – растящи туристически продукти – в Европа и в световен мащаб.“ 

В приветствената си реч Хенк Суартув, президент на Европейската федерация на велосипедистите, каза: „В днешно време туристите искат да пътуват и да прекарват свободното си време активно и устойчиво. Велотуризмът следи за спазването всички изисквания и се разраства. Това е от огромно значение за Турция, заедно с всичко, което може да им предложи по отношение на гостоприемство, природа, култура и наследство. Тези възможности ще се разкрият с развитието на местни, регионални и национални велосипедни мрежи и по-нататъшното развитие на ЕвроВело 8 – Средиземноморския маршрут, в и около Измир, както и  бъдещи връзки с други маршрути на ЕвроВело. Ето защо за нас беше чест да отпразнуваме нашата годишна конференция ЕвроВело и Велотуризъм в Измир, Турция.“ 

Програмата на конференцията, фокусирана върху наследството и опита ЕвроВело и Велотуризъм през 2023 г., която имаше за тема „Колоезденето: Нова гледна точка към наследството“, предложи на участниците увлекателна програма, фокусирана върху панели,  диалози и обмен на информация с участието на 48 лектори. Програмата се състоеше от сесии, семинари и социални събития. Те представиха мрежите от вело пътеки и велотуризма и популяризираха най-добрите им практики, като същевременно насърчаваха участниците да мислят за ролята на колоезденето в оформянето на културното и природно наследство.

Конференцията започна със специално събитие на 11 октомври в Историческата фабрика за въглищен газ, една от индустриалните забележителности на Измир. Най-влиятелните ключови лектори в индустрията се събраха в „Swissotel Büyük Efes“ за вдъхновяващите сесии на втория ден от конференцията.  Туристическият журналист Алекс Кревар и Пънар Пинцути, която е организатор на „Fancy Women Bike Ride“ и директор на панаирите за велотуризъм на италианската компания „Bikenomist“, споделиха своите вдъхновяващи идеи и опит относно колоезденето, като най-добрия начин да се възползвате максимално от наследството на дестинацията в  „Колоездене: нова гледна точка към наследството“.

По време на пленарната сесия „Издигане на велотуризма по-високо в политическия дневен ред“, д-р Елиф Балджъ Фисуноолу, изпълняващ длъжността генерален мениджър на Турската агенция за насърчаване и развитие на туризма (TGA), Джил Уорън, главен изпълнителен директор на Европейската федерация на велосипедистите (ECF), и Майкъл Креймър – бивш евродепутат обсъдиха своите перспективи за това как велосипедният туризъм трябва да бъде включен в политическия дневен ред на национално и международно ниво с по-голяма ангажираност и решителност от всякога. Този панел обсъди политиката за велотуризъм, която се фокусира върху развитието и устойчивостта му.

Конференцията ЕвроВело и Велотуризъм 2023, също беше домакин на поредица от паралелни сесии. Сесията „Вело продукти, популяризиращи наследството: уроци от цяла Европа“ представи няколко от най-добрите европейски практики за преоткриване на култура и история на две колела. Сесията „Колоездене в природата: между употреба и опазване“ обсъди как вело инфраструктурата дава достъп до природни зони, без да вреди на биоразнообразието и екосистемите, включително примери от различни страни. Сесията „Маркетингови стратегии за привличане на нови (и повече) велосипедисти“ обсъди идеи за това как маркетинговите инструменти и дейности могат да подпомогнат превръщането на колоезденето в част от живота на всеки.

Сесията „Инструменти за комуникация на колоезденето и наследството“, проведена интерактивно, обсъди как различни медии, като ръководства, телевизионни предавания, игри и приложения, могат да свържат коезденето с популяризирането на обекти на наследството и да поканят потребителите да разгледат дадена дестинация с велосипед, с примери от Европа. „Услуги, подходящи за колоездене: Как да подобрим достъпа до обекти на наследството?“ Сесията обмени опит и обсъди различни гледни точки относно висококачествените услуги, който са от решаващо значение за постигането на идеалното съотношение между наследството и велотуризма. Сесията „Мрежи от вело маршрути: Връзка между селското и градското наследство“ обсъди ролята на една успешна мрежа от велосипедни маршрути за достъпа до основните атракции на дадена дестинация и как да се планира тя.

В последния ден от конференцията ЕвроВело и Велтуризъм 2023 участниците направиха обиколка на важни места по протежение на Измирския участък на ЕвроВело 8 – Средиземноморския маршрут. По време на тези посещения участниците разгледаха региона и благоприятната за велосипедисти инфраструктура, проекти и услуги.