„Книги за смет” за първи път и в град Кюстендил на 22 май

Max i Moritz artwork copy

За първи път кампанията „Книги за смет” ще се проведе в град Кюстендил на 22 май. Мястото е централният площад. Така организаторите от издателство Smart Books и фондация „Credo Bonum” продължават да разширяват броя на градовете, които взимат участие в екологичната инициатива.

По традиция „Книги за смет” ще стартира в София на 16 април, като пунктът отново ще бъде разположен пред паметника на Съветската армия. Следващият уикенд, на 23 април, събота, кампанията се пренася за втора поредна година пред Драматичен театър „Иван Радоев” в град Плевен. На 24 април, неделя, „Книги за смет” отново ще бъде във Велико Търново, пред Mall-а в града на на ул. Оборище 18. Бургас, който миналата година постави рекорд по брой събрани пластмасови отпадъци, ще приветства за четвърта поредна година „Книги за смет” пред Панетона на 14 май. Кампанията ще се проведе между 10:00 и 13:00 ч. във всички градове.

Voina na svetovete artwork copy

За да участвате в „Книги за смет” 2016 е нужно да съберете и предадете 1 килограм пластмасови отпадъци. В замяна ще получите талон за безплатна книга от щанда с предварително подбрани заглавия в деня на събитието. Всеки, предал 2 или повече от 2 килограма, ще получи и втори талон. Това е максималният брой книги, които един участник ще може да вземе, независимо от обема на предадените отпадъци.

Организаторите на кампанията, заедно с техните партньори о от Българо-американска кредитна банка, Екопак България и общините Бургас, Велико Търново и Кюстендил добавят към селекцията от книги още три класически заглавия, издадени специално за „Книги за смет”.Това са „Макс и Мориц” на немския художник и поет Вилхем Буш, която ще видим за първи път отпечатана с цветни илюстрации, а „Тайната градина” на Франсис Бърнет ще пренесе читателите във вълшебния свят на природатата и животните. Научно-фантастичният роман от 1898 г. „Война на световете” на Хърбърт Уелс е в класацията на 100-те най-добри книги на 20 век на вестник „Монд” и тази година ще бъде едно от заглавията в кампанията.

За приемането на пластмасовите отпадъци в избраните градове ще бъдат поставени жълти контейнери от Екопак България. Събраните отпадъци ще бъдат допълнително сортирани според вида пластмаса, след което ще преминат процеса на рециклиране, за да заживеят своя нов живот.