Как да управляваме времето си

Ставаме сутрин и често първото нещо, което автоматично правим е да включим компютъра си и докато пием кафето си вече сме в digital box. Преглеждаме пресата, последните резултати от Олимпиадата в Пекин, пускаме клип от любимия ни спорт, скелетон, слушалки ни помагат да се изолираме от сутрешната шумотевица у дома. Опитваме се да се настроим за работен режим, водим децата на училище, работата хоум офис ни дава картбланш да сърфираме из нета постоянно. Това често ни разконцентрира и в края на деня се оказва, че сме отделили повече време в гледане и четене на неща в интернет пространството, отколкото на работните си ангажименти.

Ефективното управление на времето е едно от предизвикателствата, пред които сме изправени днес. Времето е най-ценният ни ресурс, може би и защото е ограничено. Не разполагаме с повече от 7-8 часа, в които може да се посветим на работата и на кариерното си развитие. Затова е добре да ги използваме качествено. Ето няколко съвети как да управляваме времето си така, че да извлечем максимума от деня си.

Качествен сън. Сънят е важен за нашата работоспособност. Има значение дали сме спали 4 или 8 часа. Добре е поне час преди лягане да стоим далеч от всякакви устройства като телевизор, компютър, телефон. Четенето на книга и слушането на релаксираща музика, ще подготви тялото ни за естествено навлизане във фазата на почивката. Ако все пак ни се налага да работим извънредно, то е добре да включим на устройствата филтрите за синя светлина. Има опция те да се включват автоматично според фазата на деня.

Детайлна програма за деня. Добре е още от вечерта да си направим програма за следващия ден. Тя може да включва както работни, така и семейни ангажименти. Добре е да са часово фиксирани и равномерно разпределени през деня според естеството на работата. Така изкушението да сърфираме безцелно от интернет пространството, ще бъде ограничено значително.

Блоково разпределение на дейностите за деня. Мултитаскингът е много разпространен в наши дни. Счита се за голям плюс умението на човек да върши няколко неща едновременно. Психолозите обаче са на мнение, че това не винаги е така. Хората се делят на два типа. Такива, които обичат да се занимават с разнообразни дейности по едно и също време. Примерно, да напишат доклад, докато извършват някаква рутинна дейност. Други обаче, за един по-дълъг период от време могат да работят само върху едно нещо. Без значение от кой тип сте е добре да си разпределите дейностите за деня по блокове. Те могат да са с различна продължителност. Блокът посветен на физически упражнения може да е между 10 и 60 минути, а този за работа по даден проект може да е между 1 и два часа. Между отделните блокове е добре да зададем почивки с различна продължителност. Препоръчително е да включим и блок от дейности посветени на личностното ни развитие. Дали ще е учене на чужд език, четене на книга, фотография, кулинария – това е личното ни време и не бива да се бърка с времето посветено на половинката ни или на семейството.

Стартираме с най-трудните задачи. Една от грешките, които допускаме е да отлагаме във времето неприятните и трудни неща. Това пречи на работата ни.

Награждаване. Да, наградите са много важни, особено ако идват от нас самите. Винаги когато приключим с дадена трудна задача е добре да се наградим. Дали ще си купим нещо или ще си подарим преживяване зависи от самите нас. Не е нужно да е нещо голямо, важен е жестът. Научени сме да се критикуваме, да изискваме от себе си, все неща, които влияят на самооценката ни. Време е и да се научим да се награждаваме, когато се справим с предизвикателство.