Какви мебели да изберем за малък апартамент

Правилният избор на мебели за голям апартамент е доста труден, така че какво да кажем за избора на мебели за малък апартамент. Въпреки това, дори малък апартамент може да бъде обзаведен така, че всичко да се побере и да не липсва място.

За съжаление не всеки може да си позволи индивидуален дизайнерски проект, така че има смисъл да се прибегне до някои трикове.

Какво трябва да знаете, когато обзавеждате малък апартамент:

Използваме всеки сантиметър (както по ширина, така и по височина). Планираме подреждането на мебелите предварително, преди да закупим новите мебели; Използваме многофункционални мебели, за да спестим място; Колкото по-малко мебели, толкова по-добре.

Между другото, що се отнася до многофункционалните мебели и трансформиращите мебели, има много много ефективни решения, като гардероб-легло, диван-легло, маса-легло, фотьойл-легло, нощно шкафче, маса-книга и т.н. Подобни опции за мебели ви позволяват да съхранявате неща в един елемент или едновременно да изпълняват няколко функции. Когато избирате такива мебели, трябва да обърнете специално внимание на здравината и надеждността на материалите, от които са направени. Разбира се, мебелите, изработени от добри материали, ще струват повече, но винаги можете да намерите средно положение между цена и качество.

Организиране на съхранение на вещи в малки апартаменти

Също така не е необходимо да поставяте всички мебели на пода. Ако има много неща, можете да ги съхранявате в стенни шкафове. Повечето шкафчета могат да бъдат разположени над вратата, тогава по стените все още ще има място за окачване на снимки или любимата ви картина. Това решение е идеално както за кухнята, така и за банята, където можете да скриете не само водопровода в шкафа, но и да съхранявате предмети за лична хигиена и други малки неща. Тази идея е особено добра за малки кухни, където, като се вземат предвид печката и мивката, тя може да бъде доста тясна. Между другото, що се отнася до кухнята, има и няколко трика за спестяване на място. Да предположим, че не винаги е възможно да се побере маса за гости в кухнята, но ако наистина искате, тогава има няколко опции:

Сгъваема маса и същите столове;

Комбиниране на кухнята с хол;

Многофункционален остров

Бар плот.

Освен всичко друго, за да може визуално апартаментът да изглежда по-голям, има няколко много ефективни дизайнерски техники. Използването на огледала, за да се направи една стая да изглежда по-просторна, е стар трик, който съвременните дизайнери използват и до днес. Тази техника работи особено добре с огледални шкафове. Прозрачната или полупрозрачна маса също ще създаде определен визуален ефект, сякаш прави мебелите в апартамента по-малко забележими.

Правила за проектиране на малък апартамент

1. Необходимо е да се използват обемни елементи на мебели и интериор, за да се намали броят им (значителен брой малки по размер елементи задръстват малката стая).

2. За да увеличите визуално пространството, ако е възможно, си струва да изоставите завесите (оптимално е да използвате ролетни щори).

3. Използване на шарнирни или вградени мебели (пода се освобождава).

4. Използване на огледала в интериора.

5. Плъзгащи се врати.

6. Минимализъм в аксесоарите (не говорим за пълно отхвърляне, просто намалете броя).

7. Използване на светли нюанси в декорацията.

8. Използване на различни източници на светлина (голяма главна светлина на тавана, комбинирана с насочени светлини по стените).

Модерен интериор на малки апартаменти

Правилата за създаване на интериора на малък апартамент-студио, всъщност не се различават от традиционната версия, разбира се, с изключение на намаляването на броя на функционалните елементи и зони поради липса на свободно пространство. Трябва също да се отбележи, че стандартните апартаменти с незаменима носеща стена изобщо не са предназначени за такова преустройство.

Има негативен стереотип по отношение на създаването на модерен интериор в малък апартамент – казват, че е невъзможно да се измисли нещо модерно и оригинално за такива жилищни помещения. Доста трудно е да поставите необходимите елементи от интериора в малък апартамент, така че къде да помислите за дизайнерските иновации.

Заради справедливостта трябва да се признае, че до известна степен този предразсъдък има реална основа. Създаването на модерен интериор в малък апартамент наистина не е лесна задача.

Но в днешно време почти всички специализирани магазини предлагат повече от широк асортимент, разгледайте наличните модели и няма да се затрудните в създаването на вашият уютен и модерен дом.

Коментари

comments