Дили Бозаджиева вдъхнови Катар с картини от вълна

 

Художничката посрещна специални гости в културното селище „Катара“ в Доха

 

Художничката Дили Бозаджиева откри изложбата „Красотата на традициите“ в културно селище-фондация „Катара“ в Доха. Събитието бе организирано от българското посолство в Катар и бе част от културния календар на мисията на България в Доха. Експозицията бе открита официално от Халед ал Сулейти, генерален мениджър на Културно селище-фондация „Катара“ и от посланик Метин Казак.

В словото си посланик Казак отбеляза, че 15-те творби на Дили Бозаджиева представят българските национални носии, нашия фолклор, както и елементи от архитектурното и нематериалното културно наследство на България. Платната разкриват красотата на българската земя и душевността на българката. Авторката използва мериносова вълна в творбите си и чрез тази оригинална техника впечатлява публиката със сюжети и образи от традициите и прави съпричастни зрителите към теми като толерантност и културно многообразие. На церемонията присъстваха посланици, дипломати и представители на местните културни среди, журналисти  и част от българската общност в Катар.

През март тя показа платна и в изложбата „Поглед към България“, която се откри в ректорската зала на  Истанбулския университет, най-старото учебно заведение на Турция.

Дили Бозаджиева е позната като художник и дизайнер със собствен почерк. Тя оставя отпечатъци  в изкуството с уникалните си творби изрисувани с мериносова вълна. И до днес нейните вдъхновяващи проекти, се реализират от естествени материали. Според художничката, независимо от географската ширина, най-важния фактор при възприемането е посланието, които предава творбата. „Ако хората се усмихват значи са усетили това, което съм искала да предам чрез картината. Посланието на изкуството ми е да възпитава хората, да ги прави по-добри, благородни и човечни. Вярвам във въздействащата духовна сила на истинското изкуство“, споделя творческите си моменти Бозаджиева.

До края на годината тя ще се срещне със свои почитатели в още няколко европейски столици.

 

www.facebook.com/dillybozz/

Instagram: dilly_bozadzhieva