Двама от най-добрите бармани в света обявяват 10-те финалиста в състезанието Diageo Reserve World Class България 2016

DSC_(1013) copy

Най-голямото и авторитетно събитие в световната барманска индустрия Diageo Reserve World Class се провежда за втора поредна година в България, а най-добрите ни бармани ще демонстрират талант и умения в три предизвикателства и вълнуващ национален финал през юни, който ще отведе българския победител на световния подиум в големия международен финал в Маями.

Първото предизвикателство, в което българските бармани премериха сили в средата на януари 2016 г., беше „Микро машини“ – тема, посветена на микроорганизмите, отговорни за ферментацията и тяхното приложение в съвременната миксология. Ден по-късно стартира второто предизвикателство в състезанието – „Да пием с мисъл“, вдъхновено от световната тенденция към отговорна консумация на напитки и повишаващото се търсене на по-леки по стил, алкохолно и захарно съдържание питиета. Сред темите, засегнати в предизвикателството са газирането, освежаващи коктейли и брънч напитки, модерни крафт бири, науката на аперитивите и диджестивите и много други.

На 29-ти март българските участници в Diageo Reserve World Class България 2016 имаха възможност да приготвят своите авторски коктейли по темата „Да пием с мисъл“ на живо. В надпреварата се включиха 19 бармани от София и Варна, сред които имаше и две представителки на женския пол. „Барманството не е просто професия, то е начин на живот“ – по този начин приемат задълженията си всички те.

На 30-ти март стартира и финалното трето предизвикателство в рамките на тазгодишното състезание – „Плодове и растения“. Българските бармани бяха въведени в темата от водещи професионалисти в две обучителни сесии, посветени на това как да използват богатството на растителния свят, за да постигат неограничено разнообразие от вкусове при приготвянето на впечатляващи коктейли. Как ароматът, вкусът и химическият състав се променят с узряване на растенията, как най-добре да бъде уловен този преходен вкус, каква е същността на молекулярното групиране на съставките, защо се случва и как най-добре да се използва са част от въпросите, които участниците дискутираха с лекторите на Diageo Reserve World Class.

DSC_(1070) copy

На 10-ти май ще бъдат обявени 10-тимата финалисти в конкурса. Жури ще бъде небезизвестният Мариан Беке, заедно с Манолис Лиакдополус – World Class финалист номер 5 в света за 2015 година.

Мариан Беке се мести в Лондон преди 11 години и започва оттам, откъдето са започнали много бармани, като помощник зад бара в нощни клубове в Лондон. Сега менажира със своята съпруга един от най елитните барове в света, а именно Nightjar в Лондон, бар носител на редица награди.

Работата му го отвежда на водещи семинари за коктейли, обучения и майсторски класове по целия свят, включително Индия, Сингапур, Китай, Индонезия, Русия и САЩ. Той помага на Nightjar да спечели титлата на 2-ри най-добър бар в света (на състезанието Drinks International 2013), топ 4 номиниран за най-добро коктейлно меню в света (Tales of the Cocktail 2013), както и най-добър бар в мазе (класация на списание Time Out за 2013 г.)

Зад бара Мариан не прилича на никой друг барман; той е спокоен, професионален и ефективен. Той създава атмосфера и преживяване без аналог по света и иска да сподели тайните си с нашите обучаеми!

Финалистите от тазгодишното състезание ще имат възможност да се учат от на-добрия в тази област – Мариан Беке.

Манолис Ликиадопулос – World Class барман номер 5 в света за 2015 година ще бъде вторият съдия, който ще даде своите оценки за финалистите в България

Уменията и талантът на World Class барманите се подпомагат от колекцията изключителен алкохол от луксозното портфолио Diageo Reserve – водка KETEL ONE, водка CÎROC, джин TANQUERAY No. TEN, текила DON JULIO, ром ZACAPA, шотландско уиски JOHNNIE WALKER GOLD LABEL RESERVE и JOHNNIE WALKER BLUE LABEL, бърбън BULLEIT, едномалцовите шотландски уискита Cardhu, Mortlach, The SINGLETON of Dufftown и TALISKER.

Коментари

comments