Двадесет и пет метрова риба от 800 полиетиленови плика се появи пред НДК

В Деня на Черно море, 31-ви октомври, в София пред НДК активисти разпънаха двадесет и пет метрова риба, направена от 800 полиетиленови плика с послание за Черно море, свободно от пластмаса. Събитието е част от кампанията  „Свободни от пластмаса“ на екологично сдружение „За Земята“ и „Грийнпийс“ – България. В акцията се включиха Surfrider Foundation Sofia и сърфистите от Wind2Win.

Преминаващите граждани на София получиха пощенски картички с идеи и предложения  как да намалят еднократната пластмаса в ежедневието си.

Пластмасовите торбички, от които е направена рибата, са сред трите най-често срещани отпадъци по плажовете и във водите на Черно море и са причина за замърсявания из цялата страна.

Въпреки това, най-тънките пластмасови торбички останаха извън пълните забрани на пластмасови изделия за еднократна употреба, гласувани в Европейския парламент миналата седмица.

„Нека не се успокояваме, че европейските институции са на път да разрешат „пластмасовия“ проблем. Гласуването в ЕП на Директивата е само първата стъпка, а тепърва предстоят важни преговори между министрите на околната среда. Призоваваме министър Нено Димов да защити правата на българските граждани за чиста и здравословна околна среда като подкрепи най-строгите мерки за спиране на замърсяването с еднократни пластмасови изделия“,споделят от “За Земята”.

Организациите призовават министър Димов да подкрепи мерките, одобрени от Европейската комисия и Европейския парламент:

 • предложената от ЕК цел от 90% разделно събиране на пластмасови бутилки и въвеждане на депозитна система за тях в България;
 • приетите от ЕП нови предложения за забрана на оксоразградими пластмаси и контейнери за храна от полистирол;
 • задължение на производителите да плащат пълните разходи за пластмасовите отпадъци за еднократна употреба, включително за почиствания;
 • обхват на Директивата, включващ също изделията, направени от хартия с пластмасова облицовка (такива например са “картонените” чашки за кафе) или от смес от пластмаса и други материали (например т.нар. “картонени” кутии за сок).

В допълнение, организациите настояват министър Димов да поведе борбата с пластмасовото замърсяване в България, започвайки от:

 • налагане на осезаема такса върху всички пластмасови торбички и последваща пълна забрана до 2025г;
 • незабавна забрана за използването на пластмасови чаши и бутилки за еднократна употреба в детски градини и други учебни заведения;
 • скоростно въвеждане на широкообхватна депозитна система на пластмасови бутилки за напитки в България.

Днес държавите-членки на ЕС одобряват окончателния текст на Съвета на Европейския съюз, за да се включат в междуинституционалните преговори между Парламента, Комисията и Съвета. До май 2019 се очаква да имаме приета нова Директива, което ще е рекордно бързо приемане на ново законодателство за ЕС.

Какво още предстои в Брюксел:

 • Вторник, 6 ноември – първите преговори между Европейския парламент (представляван от докладчика Frédérique Ries, член на Съвета на Европейския съюз (представен от австрийското председателство) и Европейската комисия
 • Ноември / декември – преговорите продължават до постигането на окончателното споразумение
 • В средата на декември – Европейският парламент подписва окончателното споразумение
 • 20 декември – (вероятно) подписване от националните министри на Съвета по околна среда.

Коментари

comments