Български писатели продължават традицията да разказват българската Коледа в „Нашата Коледа 2“

Съставител на изданието с общо 21 разказа е Захари Карабашлиев

 

За втора поредна година точно месец преди Коледа някои от най-любимите и популярни български писатели се превръщат във вестители на празника и даряват на своите читатели думи на утеха, доброта и надежда.

В книжарниците вече грее яркото издание на „Нашата Коледа 2“ – коледният сборник, в който блещукат 21 текста, вдъхновени от може би „най-великата човешка история“ – Рождеството.

Написани специално за изданието или оставили своята незаобиколима следа в съвременната българска разказваческа традиция, тези разкази са специално подбрани от талантливия писател и главен редактор на издателство „Сиела“ – Захари Карабашлиев.

Между червените корици, майсторски извезани от художника Дамян Дамянов, са се приютили красиво-носталгичният текст на непрежалимия Георги Марков, чудото на Георги Господинов, шеговитото намигване към съдбата на Здравка Евтимова, магическият реализъм на Емануил А. Видински, белотата на думите на Веселина Седларска и писмото до Бога на Тони Николов.

Самият Дамян Дамянов ще ви загърне със своето космическо одеяло, Радослав Бимбалов ще ви покани на разходка из мечтите и болките на един жилищен блок с най-скъпоценния „лонохот“, Мартин Колев ще ви заведе на коледен базар, а текстът на Кристин Димитрова ще ви завие с килима на смисъла на Коледа. Текстът на Деница Дилова ще ви направи част от мизансцена на най-удивителната и камерна коледна пиеса, а Кремена Кунева ще разбие сърцето ви, за да съберете парченцата от него отново.

Освен това „Нашата Коледа 2“ ще ви потопи в пясъка на дигиталните спомени на Георги Караманев, ще ви покани да прекарате една вечер до камината с Михаил Вешим или да празнувате Коледа през август с Ангел Иванов, ще ви запознае с Мери от Мария Касимова-Моасе, както и с джуджето Апчих и Мико на Деян Енев. След смеха от голямото коледно чистене със сладкодумния Алек Попов и погледа в себе си с проникновения разказ на Бойко Василев няма да ви остане нищо друго, освен да последвате Николай Терзийски по пътя, който свети хиляди години, за да откриете своята „Химала“ сред коледната песен на Захари Карабашлиев.

В този пъстър калейдоскоп от ярки писателски гласове се преплитат плътни, емоционално сгъстени, истински или почти истински истории, които всеки читател ще разбере по свой собствен начин, но и които звучат в ненакърнима хармония в голямата симфония на литературата и на живота.

Toпъл като неочакван жест, понякога болезнен като откровение, но винаги искрен и нужен като приятелска прегръдка – сборникът Нашата Коледа 2“ надхвърля националните граници така, както само голямата литература умее. И е напомняне, че напук на злини, бедствия или войни хората са съхранили един всеобщ ден на доброто, който носи надеждата за по-щастливо бъдеще.

Коледа иде!