Борба с призраци от миналото в „Жестокият месец“

Jestokiqt_mesez_cov copy

Канадската авторка на криминални романи Луиз Пени вече е добре позната на читателите. Първите две книги от поредицата, поставила начало на писателската ѝ кариера, пренесоха читателите в канадската провинция, сред горите на Квебек в идиличното селце Трите бора, където хората са добронамерени, спокойни и не заключват вратите си. И все пак вече два пъти брилянтния, но изпаднал в немилост инспектор Арман Гамаш пътува до Трите бора, за да разследва жестоки, шокиращи убийства.

В „Жестокият месец“ легендарният инспектор отново поема към Трите бора заедно с екипа си от млади специалисти, за да разплете мистерията. Но сега самият той се бори с призраци от миналото си и с твърде реални врагове от настоящето. И някои от тях може да са в собствения му екип.

Заглавието на романа е заимствано от известната поема на Т.С. Елиът „Пуста земя“, смятана за крайъгълен камък на модерната поезия. Връзката между цитата от поемата и сюжета на романа е видима и с невъоръжено око – април се оказва жесток и безмилостен и преди да отключи вратите към дългоочаквано ново начало, месецът поднася смърт.

Навръх Великден няколко от жителите на Трите бора решават да се съберат в прокълнатото имение на хълма, за да проведат спиритичен сеанс и да очистят старата къща от злото. Но вместо да прогонят духовете от нея, помагат за създаването на още един. Забележителна жена, обичана от всички в околността, умира от страх по време на сеанса. Освен ако не е убита…

Луиз Пени започва писателската си кариера късно, но първият ѝ роман „Убийството на художника“ бележи един от най-звездните дебюти в историята на криминалния жанр с единайсет литературни награди. Дванайсет книги по-късно, Пени е единствената в света петкратна носителка на престижната награда „Агата Кристи“ и няма литературно отличие за криминален роман, с което поредицата за разследванията на инспектор Гамаш да не се е окичила.