„Блясъкът на черната усмивка“ – прекарайте една предбрачна нощ на ужасите сред руините на изоставено японско имение

 

Касандра Коу представя екзотичен прочит на класическата история за обитаваните от духове къщи.

 

Как изглежда предбрачната нощ на мечтите ви? Споделена ли е с приятелите ви от детството? А включва ли екзотична дестинация, съмнителни решения и малко „здравословен“ адреналин?

В хорър новелата „Блясъкът на черната усмивка американската писателка с малайзийски корени Касандра Коу ни кани да се присъединим към едно сватбено пътешествие, в което обаче празненството взима неочакван и ужасяващ завой.

Мечтаната сватба на Талия не включва цветя и позлатени покани, нито първи сватбен танц под залязващото слънце. За нея и бъдещия ѝ съпруг мечтаната сватба включва изоставено японско имение от епохата Хеян, мистични легенди и костите на една отдавна погребана невеста… А приятелите им са готови да споделят този специален миг с тях, в очакване на нещо зловещо и мрачно.

Една нестандартна вечер, предвидена за силни емоции, игри и стари познати много бързо се превръща в кошмар – ала не поради очакваните причини. Всеки един от гостите на сватбата е пристигнал със своите собствени призраци, стари тайни, афери и незараснали рани и никой от тях не изглежда в особено добри отношения с другите.

Същевременно зловещите тайни на имението, зад чиито стени пъплят най-прокобните митични същества, се разгръщат и въвличат героите в една вечер на болка, уязвимост и ужас.

Защото в къщата вече има булка. Злощастна булка, зазидана завинаги сред руините на несбъднатия си дом, чиято единствена компания са останките на момичетата, принесени в жертва в нейна чест.

Тя се крие в сенките – има черна усмивка, гладно сърце и е наистина самотна.

Касандра Коу поднася един поетичен и съблазнително примамващ разказ за дълбините на човешкото отчаяние, който съпоставя ужасите на реалния свят с кошмара на свръхестественото. Кратка, но ефективна, новелата представя реалистичен поглед към психичните заболявания и разрушените приятелски взаимоотношения.

„Блясъкът на черната усмивка съчетава добре познатия сюжет в стила на „Свърталище на духове“ и „Примката на призрака“ с митични елементи от японския фолклор, които изграждат фантасмагорична и смразяваща атмосфера.  Атмосферата на късче режещ ужас, чиито прорези не зарастват дълго след прочита му